Bu üretme tekniğiyle kısa zamanda çok sayıda ve ucuz yeni fertler elde etmek müm-kündür. Üretme materyali tohum, yurt içi ve yurt dışı her yerden kolaylıkla temin edile-bilir. Süs bitkileri yetiştiriciliğinde önemli olan çiçeklenme olgusu tohumdan yetiştirilen
fidanlarda çok daha geç gerçekleşir. Fidanların başlangıç gelişmeleri daha yavaş seyreder.
Bu dezavantajlarına rağmen generatif üretme gene de kitle halinde bitki yetiştiriciliğinde
büyük bir yere sahiptir.
Tohum ve meyve; Dişi çiçeğin döllenmesiyle oluşan tohum, bazı fiziksel ve kimyasal
değişimler geçirerek olgunlaşır. Tohum olgunlaştığında meyve kuruyarak ve yarılarak to-humlar ortaya çıkar. Meyve ve tohum kabuğunda meydana gelen renk değişimi olgun-laşma belirtisidir.
Her bitki türü belirli bir olgunluğa ve yaşa ulaşmadan tohum vermez. Bu yaş ve ol-gunluk devresi; türlere, coğrafik mevki ve bireyin güneş ve ışıklanma durumuna göre de-ğişir. Çiçek, tohum ve meyve verimi, bir çok bitkilerde her yıl olmaz. Genellikle bol bir tohum yılını zayıf veya tohumsuz bir yıl izler. Tohum yıllarının aralıkları genellikle bü-yük tohumlu bitkilerde daha uzar.
2.VEJETATİF ÜRETME TEKNİĞİ
Süs bitkileri üretiminde temel üretim şek-li vejetatif
üretimdir. Vejetatif üretme, çelik,
kök sürgünü, yaprak, yumru ve rizom gibi ve-jetatif bitki
kısımlarından alınma parçalarla
yapılan üretme şeklidir.
Bazı bitki türlerinde de çimlenme engeli
yüzünden tohum çimlenmesi bir iki yıl süre-bilir. Bunlara
bir süre çimlenme engelini gide-rici işlemler uygulamak gerekli olabilir. Bu
durumda bunlar, bir tür çelikle çok daha ko-lay üretilebilir.
Bu çeşit vejetatif yollarla üretilen yeni bitkiler, bu bitki
kısmının alındığı ana bitkiye
kalıtsal nitelikleriyle tıpatıp benzer bitkilerdir.
Vejetatif Üretme 4 Temel Üretme Metodunu İçermektedir:
• Çelikle Üretme
• Aşı ile Üretme
• Daldırma ile Üretme
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder